Soluțiile de acces de la ALTEC sunt fabricate în principal din aluminiu și acoperă o gamă largă de construcții-cadru, cum ar fi facilități de andocare pentru avioane. În acest sens, compania se bazează pe tehnica de sudare de la Fronius. Cu ajutorul procedeului de sudare CMT, precum şi prin intermediul liniei sinergice Puls Rippledrive, ALTEC şi-a orientat producţia industrială către viitor.
Aluminiul simbolizează dinamismul şi depăşirea limitelor nu doar în construcţiile uşoare din domeniul automobilelor şi în tehnologia aeronautică şi spaţială. De asemenea, face viața de zi cu zi mai ușoară ori de câte ori structuri mari și voluminoase trebuie mutate manual. Aici se integrează şi multiplele soluţii de acces de la ALTEC Aluminium-Technik GmbH & Co. KGaA.
Companie mijlocie din Mayen, Rheinland-Pfalz - în vestul Germaniei - aceasta dispune de un portofoliu deosebit de larg: de la schele rulante, schele de faţadă şi sisteme de asigurare contra prăbuşirii pe acoperişuri plate, la sisteme de andocare pentru avioane şi ajungând până la multiple soluţii speciale. Acestea se regăsesc, de exemplu, în domeniul scărilor mobile pentru lucrări de întreţinere, al platformelor de lucru, al pasarelelor pentru scări mobile sau al scărilor cu platformă pentru domeniul industrial.
Unitate certificată, specializată în sudare şi cu cea mai modernă tehnologie
Până la 95% din materialul prelucrat și sudat la ALTEC este aluminiu, restul de 5% fiind aplicații din oțel. Însă, indiferent despre ce fel de aplicaţii este vorba: Compania specializată în sudare, certificată conform EN 1090-1 şi EN 1090-3, cu cei aproximativ 50 de angajaţi ai săi, poate realiza cele mai complexe comenzi datorită experienţei de 35 de ani în domeniul sudării componentelor din aluminiu.
Pentru a putea îndeplini aceste cerinţe, în ciuda faptului că nu este o companie de mari dimensiuni, ALTEC se bazează dintotdeauna pe tehnologii de proces şi de fabricaţie inovatoare. „Este vorba despre cele mai moderne stații de lucru CAD, precum şi de celule de sudare complet automatizate şi de tehnologia procedeelor de sudare conexe, înalt tehnologizate”, explică Siegfried Berenz, maistru constructor în domeniul lucrărilor metalice şi specialist sudor internaţional (IWS). De 15 ani lucrează în principal în domeniile sudurii și prelucrării aluminiului,- iar în 2019 a preluat conducerea fabricii ALTEC.
Introducerea tehnicii de sudare Fronius la ALTEC
Ca parte a tendinței de creștere a automatizării, procesul de fabricaţie al unei piese specifice de schelă din aluminiu (AlSi1, doi milimetri), care între timp era necesară în cantităţi mai mari, a trebuit transferat de la producţia manuală la sudare robotizată. S-a pus accentul pe viteza ridicată de sudare, care permitea atingerea unui avantaj competitiv. Totodată, construcţia trebuia realizată cu cea mai bună fiabilitate posibilă a procesului.
Astfel, în calitate de specialist în aplicaţii pentru tablă subțire şi aluminiu, pentru Fronius a apărut în anul 2018 posibilitatea să se impună în faţa concurenţei: ALTEC a identificat cea mai bună soluție posibilă în procedeul Fronius CMT (Cold Metal Transfer). Şi aceasta deoarece, tocmai în domeniul tablei subţiri CMT prezintă – în combinaţie cu platforma de aparate de sudare Hightech TPS 320i – viteze de tăiere deosebit de ridicate. Ca urmare, Fronius a reuşit să se impună în ceea ce priveşte procesele de fabricaţie ale ALTEC.
Cu toate acestea, după 25 de ani de producție automată, și alte domenii ale tehnologiei de sudare robotizată de la ALTEC au devenit, de asemenea, învechite. Ca urmare, directorul fabricii Berenz a luat în sarcina sa transformarea proceselor de producţie, astfel încât să le asigure competitivitatea pentru viitor. Aflat sub impresia experienţelor pozitive avute cu procedeul CMT, specialistul în sudare s-a adresat din nou echipei germane de vânzări şi service Fronius Kaiserslautern.
Alte provocări în procesul de producţie ALTEC
În cazul sistemului de construcţie a schelelor, tehnica de sudare învechită a concurenţei implica între timp prelucrări ulterioare în procent de până la 70% - din cauza numărului crescut de defecte ale sudurii. Ca urmare, consumul de timp, costul materialelor şi volumul de muncă s-au dovedit a nu mai fi proporţionale, iar avantajele sudării robotizate se pierdeau. În plus, aspectul sudurilor nu mai corespundea în nici un fel cerinţelor ridicate ale ALTEC. Pe de altă parte, numărul de piese produse nu justifica investiţia într-o instalaţie robotizată modernă.
Astfel, cerinţele ALTEC erau clare - o nouă instalaţie trebuia să fie compatibilă în primul rând cu vechea tehnologie de sudare robotizată. În plus, trebuia asigurată cea mai bună foabilitate posibilă procesului, astfel încât numărul defecţiunilor să tindă spre zero. Din raţiuni de timp, era necesar ca, în măsura posibilităţilor, să se poată realiza sudura cu pătrundere completă dintr-o singură operaţiune, ceea ce a reprezentat o mare provocare: Din cauza formei rotunde şi a prelucrării semirotunde a treptei, sudarea directă, nemanipulată, trece prin poziţia de îmbinare vertical ascendentă, poziţie orizontală, precum şi poziţia vertical descendentă într-o singură operație. Ca urmare, un procedeu pentru toate poziţiile de sudare, fără deplasarea piesei, reprezenta cerinţa de bază.
Totodată, în urma prelucrării rezulta în secţiunea orizontală un rost la sudare de doi milimetri. Ca urmare, viitoarea tehnologie de proces trebuia să asigure o capacitate de umplere a rosturilor deosebit de mare. În plus, pentru o diferenţiere clară de concurenţii din domeniul producţiei de schele, viitorul procedeu de sudare trebuia să ofere cel mai bun aspect posibil al sudurilor. ALTEC căuta aşadar posibilităţi alternative de modernizare.
Trecerea la PMC Rippledrive
Multiple încercări de sudare în Centrul de competenţă pentru tehnica aplicaţiilor Fronius Germania, desfăşurate în Neuhof-Dorfborn la Fulda, au dus în cele din urmă la concluzii ce confirmau succesul: Varianta de procedeu de sudare PMC Rippledrive, o linie sinergică specială din domeniul sudării în impulsuri, reprezintă cea mai adecvată soluţie pentru provocările cu care se înfrunta ALTEC în domeniul sudării.
În acest sens, modul de funcţionare al Rippledrive se dovedeşte atât ingenios, cât şi simplu: La un număr de impulsuri stabilite de către sudor sunt setate intervale de pauză definite, în care arcul electric este complet oprit. Astfel, baia de metal topit are timp să se răcească - ceea ce face să fie posibile sudări în toate poziţiile. Şi capacitatea de umplere a rosturilor, de doi milimetri, este asigurată astfel fără probleme. În ceea ce priveşte aspectul, modul de funcţionare Rippledrive generează în plus o structură de solzi, un rezultat la fel de elegant ca cel obţinut prin sudarea WIG.
Funcţiile Pulse Multi Control (PMC) permit în plus, ca prin definirea precisă a curentului pulsat, să se stabilească numărul, forma şi dimensiunea punctelor de sudură individuale. Prin urmare, modelul sudurii tip WIG poate fi, de asemenea, variat în ceea ce privește caracteristicile.
TPSi compatibil cu toate sistemele robotizate
Însă, pentru ALTEC se mai punea şi problema conexiunii cu roboţii. Acum era necesară combinarea platformei digitale Hightech de sisteme de sudare TPS 320i, achiziţionată suplimentar, precum şi a pistoletului de sudare Push-Pull Fronius Robacta Drive, necesar pentru Rippledrive, cu tehnologia de sudare robotizată existentă, veche dar complet funcţională. ALTEC s-a decis să facă acest pas, nu în ultimul rând, datorită multitudinii de protocoale fieldbus existente la Fronius (interfeţe moderne), cât şi posibilităţii de a conecta TPSi prin intermediul interfeţelor convenţionale digitale sau analogice.
A rezultat astfel un avantaj excepţional, şi anume că TPSi a devenit compatibilă cu aproape orice robot. În plus, în sursa de curent Hightech sunt implementate din start numeroase interfeţe standardizate, hardware şi software, ale diverşilor producători de roboţi. În acest fel, se reduce la minim timpul de instalare necesar pentru a integra sursa de curent în sistemul robotizat.
Fronius-Service şi competenţa tehnică s-au dovedit convingătoare
Directorul fabricii ALTEC, Siegfried Berenz, se arată încântat de rezultatele lucrărilor de sudare, precum şi de service: „Consultanţa profesională şi competentă din partea tehnicienilor de aplicaţii Fronius şi experienţele anterioare cu procedeul de sudare Rippledrive, ne-au convins totalmente de avantajele instalaţiei Fronius. În acest fel, am reuşit să reducem timpul de sudare cu aproximativ 20 procente.”
Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că acum robotul de sudare nu mai trebuie să se deplaseze din punctul central al rostului de sudare în ambele direcţii. „Prin utilizarea Rippledrive a fost pentru prima oară posibil, la ALTEC, ca roboţii să sudeze dintr-o singură operaţiune de la stânga la dreapta - atât ascendent, cât şi descendent. Totodată, defectele de sudare au devenit excepţii, ceea ce face ca prelucrările ulterioare, necesare înainte, să tindă acum spre zero”, continuă Berenz. Acest lucru se datorează şi ghidării de mare precizie a sârmei: De la butoiul de sârmă până la duza de curent, toate componentele sistemului de sudare sunt perfect armonizate între ele. Abia în acest fel, sârma AISi 5, deosebit de subţire, poate fi ghidată cu suficientă rigiditate de-a lungul celor şapte (!) metri necesari.
Reducerea timpilor morţi cu aproape 100%
„Toate acestea, precum şi modernizarea instalaţiei, au redus perioadele de inactivitate la minim. Timpii morţi mai apar doar extrem de rar. Stabilitatea ridicată a procesului, pe care o aşteptam de la sistemul de sudare Fronius, ne-a convins în totalitate”, ne asigură cu convingere directorul fabricii.
În cazul în care s-ar ajunge totuşi la defecţiuni ale sistemului, infrastructura extinsă - reprezentată în acest caz de echipa de vânzări şi service din Kaiserslautern - le permite tehnicienilor Fronius să ajungă imediat la faţa locului. Aceştia execută toate operaţiunile de întreţinere şi mentenanţă într-un mod sigur şi profesional.”
Tehnologie de proces de înaltă calitate pentru piese de înaltă calitate
Şi aspectul optic al pieselor sudate s-a îmbunătăţit simţitor, ceea ce face ca operaţiunile de curăţare ulterioară să nu mai fie aproape deloc necesare”, îşi arată Siegfried Berenz încântarea evidentă. Aspectul optic aproape perfect conferit de Rippledrive-WIG este însă în ochii lui nu doar un foarte mare plus, ci şi o condiţie importantă pentru a scoate în evidenţă înalta calitate a produselor ALTEC.
Fronius şi ALTEC au reuşit aşadar să dezvolte o relaţie bazată pe o mare încredere şi deosebit de valoroasă pentru ambele părţi.