Menținerea pe termen lung a standardelor de calitate pentru sistemele de sudare necesită o calibrare regulată. Pentru companiile care activează în domeniul tehnologiei de sudare, este deosebit de important ca sistemele să furnizeze rezultate omogene și coerente ale sudării,pe întreaga durată de viață a acestora. Numai atunci pot garanta calitatea produselor.
Gföllner Fahrzeugbau und Containertechnik GmbH.
Carcasa unui tren de urgenţă pentru Căile Ferate Germane
DE LA FABRICANŢI DE CAROSERII la EXPERŢI INTERNAŢIONALI
Fie că este vorba de rame de șasiu pentru camioane sau sisteme de containere pentru industria petrochimică, Gföllner a fabricat o gamă largă de produse începând din 1895, de la vehiculele feroviare și comerciale până la containere. Această companie activă internaţional, cu sediul în Austria Superioară, s-a bazat mult timp pe sistemele de sudare Fronius pentru performanța și rezistența lor. Gföllner este certificată conform numeroaselor standarde legale referitoare la tehnologia de sudare, ceea ce le permite să îndeplinească cerințele de calitate ale clienților. Acest lucru permite companiei atât să asigure calitatea produselor sale, cât și să câștige încrederea clienților săi. Din acest motiv, Gföllner își, calibrează regulat toate sistemele sale de sudare.
"Acest lucru ne permite să sudăm produsele nostre în condiţii de siguranţă şi să folosim un proces repetabil, ceea ce reduce perioada de inactivitate a maşinii", explica Ludwig Eichinger, responsabil pentru coordonarea sudării la Gföllner. Eichinger lucrează pentru companie de peste douăzeci de ani și știe totul despre sudare. El adaugă că, datorită documentelor de calibrare furnizate de producătorul de sisteme de sudare, problema validării sistemelor de sudare la fiecare inspecție poate fi rezolvată foarte rapid, fie de către client, fie de către un organism extern de inspecţie.
Componentă pentru industria petrochimică: construcţie şi verificare la sediul Gföllner
AVANTAJELE SISTEMELOR DE SUDARE CALIBRATE
Ca regulă generală, se pot calibra sistemele de sudare manuală cu arc electric, sistemele de sudare MIG/MAG și sistemele de sudare WIG. Companiile ce prelucrează metale și sunt certificate conform unui standard sunt obligate să își calibreze în mod regulat sistemele de sudare. Printre standardele acoperite se numără seria ISO 9000, precum și EN ISO 3834-2, care stabilesc principiile pentru procesul de asigurare a calității produselor sudate. EN 1090 definește cerințele pentru fabricarea structurilor metalice. Mai presus de toate, respectarea standardelor ajută la construirea încrederii cu clientul și este un semn de profesionalism al producătorului. A fi capabil să demonstrezi că a avut loc calibrarea poate fi, de asemenea, avantajos atunci când apar plângeri. Desigur, efectuarea unei întrețineri regulate a sistemului aduce cu sine și un cost. Cu toate acestea, acesta este un preț mic de plătit în comparație cu ceea ce v-ați confrunta dacă s-ar produce vreun prejudiciu și nu ați fost în măsură să dovediți că procesul de producție respectă standardele. Rețineți că accidentele pot dăuna oamenilor, precum și construcțiilor din oțel. Prin urmare, companiile au responsabilitatea față de clienții lor de a garanta calitatea îmbinării sudate.
Construcția unui cadru din oțel la Gföllner
CE IMPLICĂ CALIBRAREA
La calibrarea sistemelor de sudare se măsoară tensiunea, curentul și viteza de avans a sârmei. Pentru a face acest lucru, sistemul de sudare este conectat la un sistem de calibrare. Software-ul de calibrare analizează și compară valorile sistemului de sudare respectiv cu valoarea specificată în standard. Apoi, determină mărimea abaterii dintre cele două valori și dacă aceasta se încadrează în anumite toleranțe specificate. Regulile privind valorile admisibile de toleranță sunt stabilite de standardul european EN 50504 "Validarea echipamentului pentru sudare cu arc electric". Precizia calibrării efectuate este împărțită în două categorii - standard și precizie. Toleranțele pentru clasa standard sunt mai mari. Dacă procesul de calibrare nu oferă rezultate reușite, trebuie luate măsuri precum reajustarea sau repararea sistemului. Dacă defecțiunea nu este remediată, companiile ar trebui să renunțe la utilizarea sistemului de sudare pentru producție - nu în ultimul rând datorită sistemului de management al calității și răspunderii pentru produse.
“Clientul poate fi sigur că produsul său este sudat folosind sisteme perfect întreținute și calibrate.” LUDWIG EICHINGER, responsabil pentru coordonarea sudării la Gföllner